ریحانه دختر زید قرظی (۱۵ پیش از هجرت - ۱۰ هجری) ریحانه زنی یهودی از طایفهٔ یهودی بنی نضیر بود که ابتدا به همسری مردی از طایفهٔ یهودی بنی قریظه درآمد.
ریحانه پس از کشتار مردان بنی قریظه به دست مسلمانان سهم حضرت محمد شد.
سیره نویسان در مورد رابطه ریحانه با حضرت محمد اختلاف نظر دارند.
برخی ریحانه را همسر حضرت محمد دانسته اند و برخی ریحانه را تنها کنیز و همخوابه.
پیرامون اسلام آوردن ریحانه هم اتفاق نظر نیست.
زنان حضرت محمد (ریحانه) |
ابن اسحاق می نویسد که در ماجرای کشتن تمامی مردان بالغ و به اسارت گرفتن زنان و کودکان بنی قریظه، محمد ریحانه را برای خود برگزید و به ریحانه پیشنهاد داد که با حضرت محمد ازدواج کند، اما ریحانه این پیشنهاد را رد کرد و ترجیح داد که به عنوان کنیز حضرت محمد باقی بماند.
علی رغم درخواست محمد، ریحانه ابتدا اصرار داشت که بر یهودیت باقی بماند.
ریحانه بعدها مسلمان شد اگر چه به عنوان کنیز محمد تا آخر عمر باقی بماند.
ریحانه مدت کوتاهی پس از آخرین حج حضرت محمد در سن ۲۵ سالگی فوت کرد و ریحانه در قبرستان جنت الباقی به خاک سپرده شد. ( سیرت رسول الله . صفحه 382)
- نقد زندگی تاریخی حضرت محمد
- جن در قرآن و اسلام
- تناقضات قران
- آیا حضرت محمد معصوم بوده؟
- غدیرخم
ریحانه دختر شمعون یهودی :
پاسخحذفریحانه دختر شمعون بن زید بن حنافه و از بنی قریظه یا بنی نضیر است . ریحانه همسر مردی از بنی قریظه بود به نام حکم که در جنگ اسیر شد و جزء سهم پیامبر قرار گرفت . پیامبر ریحانه را آزاد گذاشت که اگر خواست یهودی بماند و یا مسلمان شود . ریحانه مسلمان شد و پیامبر ریحانه را آزاد کرد و با ریحانه ازدواج نمود پیامبر (ص) ریحانه را در خانه ام منذر سلمی که از قبیله بنی بخار بود سکونت داد و مقرر فرمود که رعایت حجاب کند . ریحانه نسبت به رفتار پیامبر با دیگر همسرانش سخت رشک می برد و پیامبر ریحانه را طلاق داد . و چون ریحانه بسیار گریست و زاری کرد دو مرتبه به وی رجوع نمود و گفته شده است پیامبر دیگر با ریحانه ازدواج ننمود و به حکم کنیزی با ریحانه رفتار می نمود خود ریحانه به این اتفاق راضی بود تا اینکه پیامبر (ص) رحلت فرمود ریحانه به هنگام بازگشت پیامبر از حجه الوداع درگذشت و در گورستان بقیع مدفون شد .
(( منبع عایشه در حیات محمد (ص) ، نشر اوحدی )