⚛️ « قیاس مع الفارق » یعنی « مقایسه دو چیز، در حالی که آنها با هم فرق دارند »
قیاس مع الفارق |
🔹 همانطور که یک نقاشی را یک نقاش خلق کرده دنیا را نیز یک خالق خلق کرده.
🔅 میان نقاشی و دنیا فرقهای مهمی وجود دارد، ما بر اساس دانش پیشین میدانیم که نقاشی را یک نقاش کشیده است ولی چنین دانشی را نسبت به دنیا نداریم، تا کنون کسی ساخت دو یا سه دنیا را ندیده یا تجربه نکرده که بتواند از خالق داشتن آنها وجود خالقی برای این دنیا را نتیجه بگیرد، پس نمیتوانیم نتیجه بگیریم دنیا را نیز لزوماً خالقی خلق کرده است.
🔹 اینکه از دل این حکومت و دولت به دموکراسی برسیم مثل این است که بتوانیم با شن و سیمان قرمهسبزی بپزیم.
🔅 گرچه ممکن است گذار به دموکراسی از این وضعیت کشور سخت یا غیرممکن به نظر برسد اما قیاس آن با آشپزی اشتباه است، چرا که شباهتی میان مواد لازم برای قرمهسبزی و زمینههای یک دولت دموکرات وجود ندارد.
🔹 مردم همچون گلهای گوسفند هستند که به یک چوپان نیاز دارند.
🔅 نخست اینکه به فرض وجود شباهت باید بگوید «احتمالاً» نه اینکه نتیجه استدلال را بطور قطعی مطرح کنیم. دوم اینکه مردم گوسفند نیستند، یعنی اصل با فرع برابر نیست. سوم اینکه مردم همچون و یا شبیه گوسفند هم نیستند یعنی شباهت در اینجا چشمگیر نیست، شباهتهایی میان مردم و گوسفندان هست ولی تفاوتهای بنیادینی نیز وجود دارند که گوینده آنها را نادیده گرفته است.
⚛️ شیوهای از استدلال نیز وجود دارد که در منطق به آن اصطلاحاً «تمثیل» گفته میشود، در این روش از استدلال به زبان ساده از اشاره به تشابهات میان دو چیز حدس زده میشود که بین آن دو چیز شباهتهای بیشتری نیز وجود دارد.
اما نمیتوان با تمثیل چیزی را با قطعیت اثبات کرد بلکه تنها میتوان حدس زد و در استدلال تمثیلی همیشه از واژه «احتمالاً» استفاده میشود.
فرض کنید دو نفر در مقابل شما هستند که هردو همقد و هموزن و از یک شهر و کشور نیز هستند و لباس یکرنگ هم پوشیدهاند. آیا جورابهای آنها (که شما آنها را نمیبینید) هم یکجور هستند؟ شاید! ولی نه لزوماً!
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر