📖 منطق اکتشاف
لینک دانلود
دانلود کتاب منطق اکتشاف |
👤 نوشته: کارل ریموند پویر
ترجمه : سید حسین کمالی
نام اصلی کتاب : Logik der forschung
📍 تعداد صفحه :358
♨️ موضوع : علمی
⭕️ بخشی از کتاب منطق اکتشاف علمی…!!
کتاب کوششی است در جهت تبیین راه درس گرفتن از تجربه. در عین حال به این نکته تاکید می ورزد که راه درس گرفتن از تجربه ،انجام مشاهدات مکرر نیست: سهم تکرار مشاهدات در قیاس با سهم اندیشه هیچ است. همه چیز در گرو اندیشه ورزی فعال ما در باب جهان است. ما مدام میکوشیم تا تجارب خویش را تفسیر عقلی کنیم. میکشیم تا آنها را بفهمیم . به عبارت دیگر، بیشتر آنچه می آموزیم با کمک مغز است.چشم و گوش نیز اهمیت دارند، ولی اهمیتشان در حذف غلطی است که مغز یا عقل پیش می نهد.
دانشمند چه اهل نظر باشد چه اهل تجربه ، گزاره ها و مجموعه هایی منتظم از گزاره ها را پیش می کشد و گام به گام امتحانشان می کند. به خصوص در حیطه علوم تجربی ، فرضیه ها و دستگاههای تئوریکی را می سازد و آنها را با محک تجربه و مشاهده می سنجد.
نظر من این است که مطالعه در روش علوم تجربی و تجزیه و تحلیل منطقی مراحل آن را باید بر عهده منطق اکتشاف علمی یا منطق معرفت نهاد. ولی اول باید دید که (( روشهای علوم تجربی)) کدام است و منظور از ((علم تجربی )) چیست.
پیشتر گفتم که اشتغال مهم دانشمندان پیش کشیدن و امتحان کردن تئوری هاست. گام نخست این کار ، یعنی کشف و ابداع تئوریها ، به نظر من نه تحلیل منطقی بر می دارد ، نه دربند احکام منطق می افتد.
در روان شناسی تجربی ، شاید مطالعه در خاستگاه اندیشه های افراد را ارج نهند و بخواهند بدانند فلان قطعه موسیقی ، یا طرح فلان کشمکش در فلان نمایشنامه ، یا فلان تئوری علمی ، از کجا و چگونه به ذهن کسی راه یافته است، ولی در تحلیل معرفت علمی اعتنایی به این سوال نمی کنند. در انجا فقط از دلیل درستی یا چرایی (چرای صوری کانت)می پرسند نه از چیستی (چرای مادی کانت). پرسشها چنین است: آیا فلان گزاره تصویب پذیر است؟ چگونه ؟آیا تجربه پذیر است؟آیا منطقا به فلان دسته از گزارها وابسته است،یا انکه با آنها در تناقض است؟ شرط اینکه مطلبی را بتوان بدین نحو مورد سنجش منطقی قرار داد این است که کسی آن را به صورت گزاره تقریر شده بر محک منطق عرضه دارد.
فهرست مطالب
📌 فصل یک
برسی چند مساله اساسی
📌 فصل دو
درباره نظریه روش علمی
📌 فصل سه
تئوریها
📌 فصل چهار
ابطال پذیری
📌 فصل پنج
مساله تعیین مبنای تجربه
📌 فصل شش
درجات آزمون پذیری
📌 فصل هفت
سادگی
📌 فصل هشت
احتمالات
📌 فصل نه
ملاحظاتی در باب تئوری کوانتوم
📌 فصل ده
تقویت تئوریها،یا نحوه ایستادگی تئوری در برابر آزمونها
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر